جوشکاری co2 چیست؟
- مقدمه جوشکاری CO2 یکی از روش های پایه ای در صنعت جوشکاری کشورمان محسوب می شود. شاید در تصور اول گمان کنید که این جمله غلوی بیش نیست! اما کافی است نگاهی به کاربرد این روش در صنایع مختلف داشته باشید تا متوجه شوید که بدون این روش، بسیاری از صنایع تولیدی مقاطع فلزی متوقف خواهند شد. به همین جهت تلاش داریم تا در این مقاله، شما را با این روش کمی بیشتر آشنا کنیم. مطمئنا در مواقعی که به جوش هایی دقیق و سریع لازم داشته باشید، گذرتان به کارگاه های جوش CO2 خواهد خورد…
جوشکاری co2 چیست؟
بزرگترین مزیت این گاز همانطور که گفته شد ارزان قیمت بودن آن است(1/0 بهای آرگون) بر خلاف گازهای اتمی، دی اکسید کربن در محل قوس الکتریکی به اکسیژن و مونو اکسید کربن تجزیه می شود، هر چند گازهای مزبور بعد از خنک شدن به CO2 تبدیل می شوند. در این حالت گازها و سایر مواد موجود قبل از جامد شدن جوش از آن خارج می شوند. جریان بیشتری که در موقع استفاده از CO2 مصرف می شود (در حدود %25) باعث تلاطم بیشتر حوضچه مذاب شده و در نتیجه حباب های گازهای موجود در داخل جوش به سطح فلز صعود کرده و قبل از انجماد از آن خارج می شوند، در نتیجه تخلخل جسم کمتر خواهد بود. چون درموقع جوشکاری مقداری مونو اکسید کربن و حتی گازهای اُزُن تولید می شوند، کارگاه حتماً باید بخوبی تهویه شود، به هر حال باید از جمع شدن گازهای سمی در اطراف جوش جلوگیری کرد
نکته: دراین جوش از جریان مستقیم با قطب معکوس استفاده می شود.
تجربه نشان داده که درصورتی که بتوانیم از ورود گازهای موجود در هوا یعنی اکسیژن و نیتروژن به منطقه جوش پیشگیری کنیم جوش از خواص شیمیایی و فیزیکی بهتری برخوردار خواهد بود.جوشکاری قوس الکتریکی با گاز محافظ CO2یک روش بسیار مفید و فراگیر است. این روش برای جوشکاری فلزات سخت و غیر سخت در تمامی ضخامت ها مورد استفاده قرار می گیرد و یک روش بسیار مناسب برای جوشکاری صفحات فلزی نازک و مقاطع نسبتاً ضخیم فلزات غیر سخت می باشد که در شرکت ایران خودرو بعد از جوش مقاومتی بالاترین میزان استفاده را در سالن های بدنه سازی به خود اختصاص داده است.
در این روش قوس الکتریکی و حوضچه مذاب کاملاً برای جوشکاری واضح و آشکار است. در جوشکاری با CO2 گاهی یک لایه نازک سرباره روی گرده جوش را می پوشاند که باید این لایه از روی سطح جوش برطرف شود.
جوشکاری CO2به چه صورتی انجام می شود؟
- در جوشکاری قوسی با گاز محافظ CO2، الکترود (سیم جوش) در سیم پیچ اولیه جمع آوری شده است. این الکترود به وسیله موتور تغذیه به طور خودکار و مداوم، وارد مشعل جوش (تورچ) می شود.
با ایجاد جریان الکتریکی در سیم جوش، قوس الکتریکی میان نوک الکترود و فلز پایه ایجاد می شود. حرارت قوس، سیم و فلز پایه را ذوب می کند تا اتصال مطلوب در شکاف مورد نظر ایجاد شود. به منظور این که فلز جوش توسط اکسیژن و نیتروژن اتمسفر تحت تاثیر قرار نگیرد، گاز CO2 از نازل مشعل جوشکاری برای محافظت از حوضچه جوش تامین می شود.
آمپر و ولتاژ جوشکاری CO2 زمانی با هم همخوانی دارند که ریزترین و مداوم ترین صدای ریزش قطرات سیم جوش در هنگام کار شنیده شود. پس از تنظیم ولتاژ و آمپراژ دستگاه، باید خروجی کابل اتصال منفی روی دستگاه جوش به درستی تنظیم شود. این تنظیم، نسبت به ضخامت قطعه و میزان گرمای لازم انتقالی به قطعه انجام می گیرد. اگر ولتاژ و آمپراژ دستگاه به خوبی تنظیم نشوند، پاشش و جرقه جوشکاری زیاد خواهد بود.
مزایای جوش MAG
- این فرایند طوری است که می تواند در مورد بیشتر فلزات مغناطیسی و غیر مغناطیسی مفید باشد.
دراین شیوه میزان جرقه کم می باشد.
سیم جوش به طور مستمر تغذیه می گردد، بنابراین زمان برای تعویض الکترود صرف نمی شود.
این شیوه به راحتی می تواند در تمام وضعیت ها استفاده شود.
حوضچه مذاب و قوس الکتریکی براحتی قابل مشاهده است.
سرباره حذف شده یا بسیار اندک است.
از الکترودی با قطر نسبتاً کم استفاده می شود، که باعث بالا رفتن چگالی جریان می شود.
درصد بالایی از سیم جوش در منطقه اتصال رسوب می کند.
معایب جوش MAG
- تا به حال تعدادی از قطعات و اتصالات فلزی مهم و ایمنی دربدنه خودرو در اثر ایجاد بعضی عیوب در فلز جوش یا منطقه مجاور آن شکسته شده و موجب خسارات مالی و جانی فراوانی شدهاند. همانطور که میدانیم جوش ایدهآل و خالی از نقص تقریباً غیر ممکن است و معمولاً جوشها دارای معایبی هستند، مخصوصاً جوشکاریهایی که به صورت دستی انجام میشوند.
در جوش CO2 به دلیل این که تجهیزات و ادوات جوشکاری نسبت به جوشهای دیگر بیشتر است لذا عیوب آن هم نسبت به جوشهای دیگر بیشتر است که در حد ممکن باید از مواد مصرفی مناسب مانندگاز CO2 مرغوب و خالی از رطوبت، سیم جوش متناسب با زاویه جوشکاری و قطعهکار عاری از کثیفی مانند چربی، زنگ زدگی، اکسیده بودن، رنگ و رطوبت استفاده کرد.
البته بعضی از پارامترها در اختیار کنترل ما نیست به عنوان مثال اگر بدنه در ایستگاه قبل با دقت و توجه کم مونتاژ شده باشد و ورق مورد نظر برای جوشکاری دارای فاصله هوایی باشد جوشکار ناچار است به دلیل به وجود نیامدن توقف در خط هر طور که شده پروسه جوشکاری فلز روی بدنه و محل مورد نظر انجام دهد .
نکاتی راجع به استفاده صحیح از سیم جوش CO2
اندازه شیار قرقره کشنده وایر فیدر دستگاه جوش باید با قطر سیم
جوش مصرفی همخوانی داشته باشد.
نازل ورودی انتهای تورچ جوشکاری دقیقاً در مقابل شیار قرقره کشنده جوش قرار گرفته باشد. ضمناً نوک این نازل تیز باشد، زیرا باعث آسیب زدن به سیم جوش می گردد.
7 دلیل استفاده از CO2 در جوشکاری مگ فولادهای کربنی
دی اکسید کربن اغلب به عنوان گاز محافظ در جوشکاریقوس الکتریکی بر روی سیم جوش مصرفی | جوشکاری مگ | GMAW | MAG فولادهای کربنی مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از این گاز برای جوشکاری سایر فلزات، اکسیداسیون فلز جوش را افزایش داده و موجب آسیب دیدن خواص متالوژیکی آن می گردد. در ادامه دلایل اصلی استفاده از گاز دی اکسید کربن به عنوان گاز محافظ در فرایند جوشکاری مگ | MAG آورده شده است.
افزایش نفوذ
گاز محافظ دی اکسید کربن موجب بهبود نفوذ جوش می شود که این امر احتمال رخداد یکی از مرسوم ترین عیوب فرایند جوشکاری مگ | MAG یعنی نفوذ ناقص | Lack of Penetration – LOP را بطور قابل ملاحظه ای کاهش می دهد.
کاهش هزینه
مزیت دیگر این گاز هزینه پایین آن در مقایسه با سایر گازهای محافظ مورد استفاده در این فرایند از جمله آرگون و هلیم است، که این امر می تواند با کاهش هزینه جوشکاری، صرفه اقتصادی استفاده از فرایند جوشکاری مگ | MAG را هرچه بیشتر افزایش دهد.
اکسیداسیون
به دلیل دمای بالای قوس جوشکاری، دی اکسید کربن به منو اکسید کربن و اکسیژن تجزیه شده و به رخداد اندکی اکسیداسیون در فلز جوش منجر می شود. اما این امر می تواند به شکل موازی موجب ایجاد بهبود در برخی از خواص فلز جوش در فولادهای کربنی شود.
امکان ترکیب با سایر گازها
کاربرد گاز دی اکسید کربن در حالت انتقال پاششی (Spray Transfer Mode) موجب پاشش (Spatter) فراوان جوش می گردد. اما ترکیب گاز دی اکسید کربن با گاز آرگون به همراه ولتاژ جوشکاری پایین می تواند به قوس انتقال پاششی آرام بدون مشکل ترشح (Spatter) و ناپایداری قوس (Arc Instability) منجر گردد.
ممانعت از رخداد برخی عیوب جوش
گاز دی اکسید کربن به دلیل چگالی مناسب، محافظت خوبی از حوضچه مذاب فراهم می آورد، این امر در کنار دمای قوس بالاتر باعث جلوگیری از رخداد برخی از مرسوم ترین عیوب جوش مانند سوختگی کنار جوش (undercut) و شکل دهی مناسب خط جوش (good Profile Weld Bead) می شود.
ایمنی
ایمنی از دیگر موارد مهم در انتخاب گاز محافظ می باشد. گاز دی اکسید کربن در مقایسه با برخی دیگر از گازهای محافظ، خطرات کمتری به همراه دارد. هرچند به دلیل تولید گاز منو اکسید کربن و به منظور افزایش سطح ایمنی جوشکار، به ویژه هنگامی که جوشکاری در محیط بسته صورت می گیرد، استفاده از تهویه مناسب توصیه می گردد.
بهبود چقرمگی
در یک فرایند جوشکاری، ترکیب مناسب گاز محافظ و مواد پرکننده (Filler Metal) از اهمیت ویژه ای جهت ایجاد چقرمگی مطلوب فلز جوش برخوردار است. دی اکسید کربن در ترکیب مناسب با سایر گازها می تواند به بهبود چقرمگی مجموعه جوشکاری شده (Weldment) منجر گردد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید می توانید با سایت تکنوتامین تماس حاصل فرمایید. ما در مجموعه ی تکنو تامین شما را در خرید الکترود ها و فیلر های مورد نیازتان راهنمایی خواهیم کرد تا خریدی مناسب را داشته باشید.
09127957199
02166750423